Почивка на море Почивка На Планина | Говедарци | "ХОТЕЛ ЗАШЕВА КЪЩА | Информация за курорта Говедарци Добави в любими | Стартова страница
Преведи на:
За Говедарци | Настаняване | Фотогалерия | Резервации | Книга за гости | Контакти
реклама от namore.info

Резервации

цена на нощувка
22-25 лв.


Направи резервация

Село Говедарци се намира в предпарковата зона на Националния парк Рила, по поречието на река Черни Искър. Разположено в Говедарската котловина на 1268 м надморска височина, то има умерено-континентален климат със средна януарска температура -6,2° C и средна юлска +22,6° C. Сняг има средно през 160 дни от годината, а през зимата снежната покривка е над 70 см.

Най-достъпният път за селото е от Самоков/13 км/ през село Маджаре/1 км/ асфалтов път, но може да се достигне и от Сапарева баня през курорта Паничище по черен път с високопроходим автомобил.

Основните поминъци са животновъдство,дърводобив, отглеждане на т.нар. „самоковски картофи“, ски-, планински и риболовен туризъм. В Черни Искър може да се лови балканска пъстърва.Напоследък Говедарци се превръща в едно от най-търсените места от инвенститори. Прекрасният релеф над селото го прави незабравимо за всички свои посетители.

“През различните исторически периоди е имало живот и поминък из Говедарската котловина и селищата развивали се на мястото на сегашното Говедарци са се казвали различно. По време на Римската империя около горните притоци на Искровете (Прави искър, Преките реки, р.Лопушница,р.Лъкатица и др.) е имало рударски селища за добив на желязни руди и желязо.По билата на вьрховете южно на Говедарци е запазен Кайзеровия път, строен по времето на цар Фердинанд, свързващ Говедарци с Кобилино бранище.

Има няколко пещери около бреговете на споменатите по горе реки, чиито входове са запазени все още.Големи струпвания на обработени камъни около входовете им е доказано ,че са от хилядолетия.

В района се е добивало и злато освен от расипи на горе споменатите реки, то и по минен способ, което е доста авангардно за онова време. Добива на желязо е свързан преди всичко с времето на Турското присъствие, когато цялата Говедарска котловина е представлявала голяма индустриална зона: - добив на разипен магнетит "железна руда"; - "жижни" за производство на дървени въглища; - "виднии"- за претопяване на рудата и добив на желязо; - "мадани-самокови" за обработка на желязото до краен продукт. Следите от добива на желязо са повсеместни и толкова мащабни, че според някои автори се касае за цял град в района. Що се отнася за пещерите в района то това са минни изработки свързани с древния златодобив, и "нови" минни изработки използвани за бомбоужище по времето на Втората световна война от Генералния щаб на армията. /Повече за историята на района може да намерите в краеведската творба на професор Асен Христофоров "Искровете"./

Над котловината се намира връх Мальовица и селото е един от изходните пунктове за достигането му. От Говедарци тръгват маршрути за хижа Вада (2 часа пеш), хижа Мечит (1 час), хижа Ловна (3 часа), хижа и планинска школа Мальовица (по пътя за хижата и през местността Овнарско). През хижа Вада може да се стигне до Седемте рилски езера, едноименната хижа, от хижа Мечит се стига до заслона Кобилино бранище и от комплекс Мальовица се стига до циркуса Страшното езеро, където има изграден заслон,като другия маршрут е през местността "Овнарско". В местността Надарица има останки от древно селище датиращо от времето на Римската империя.